Ομάδα Κύκλος

Αναζητώντας τον κυρ-Αλέξανδρο στην Σκιάθο

 

Στις 29 Αυγούστου 2016 η Ομάδα Κύκλος πραγματοποίησε ένα αναλόγιο, στην Πλατεια Παπαδιαμάντη, μπροστά στο Σπίτι-Μουσείο, υπό την Αιγίδα του Δήμου Σκιάθου.

Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά τον τόπο που τόσο πολύ αγάπησε και ήταν στην ρίζα τού λογοτεχνικού του έργου.

Είχαμε την τύχη να μάς ξεναγήσει η κα.Αθηνά Παπαγεωργίου, η διευθύντρια του Μουσείου και να μας αποκαλύψει άγνωστες λεπτομέριες από την ζωή του. Η φιλοξενία της και ο τρόπος που κρατά τον Παπαδιαμάντη ζωντανό μέσα της ήταν ένας ανεκτίμητος θησαυρός για μάς.

Επισκεφθήκαμε πολλά μέρη που αναφέρονται στα έργα του και περπατήσαμε το μονοπάτι για το Κάστρο, μπήκαμε στο εκκλησάκι τού Προφήτη-Ηλία, την λίμνη, το Μπούρτζι, το παληό λιμάνι, το μοναστήρι τής Ευαγγελίστριας και τής Εικονίστριας, της Κοκκώνας το Σπίτι, τα Λαλάρια και ό,τι άλλο μάς επέτρεψε ο χρόνος.

Λίγο πριν φύγουμε συναντήσαμε και τον κο. Κωστή Κουτούμπα, ιεροψάλτη του Ναού των Τριών Ιεραρχών, εκεί που ο πατέρας του Παπαδιαμάντη ήταν ιερέας και ο μικρός Αλέξανδρος τον βοηθούσε στις Λειτουργίες. Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που μας είπε, μάς έψαλλε και το τελευταίο τροπάριο που έψαλλε ο κυρ-Αλέξανδρος πριν φύγει από την ζωή.